top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıUtku Ünal

Aort Anevrizması

Güncelleme tarihi: 23 Haz


Aort damarı vücudunuzdaki en geniş damardır ve oksijenden zengin kanı kalpten alarak vücudunuzun diğer bütün bölümlerine taşıma işini yapmaktadır. Aortunuz göğüs kafesi içerisinde seyri sırasında “torasik aort” ve karın içerisinde seyri sırasında ise “abdominal aort” ismini alır.



Aort anevrizması nedir?


Aort anevrizması aort damarının çapında anormal bir genişleme olması ve aort duvarının balonlaşmasını ifade eder. Anevrizma aort damarının seyri sırasında herhangi bir yerinde meydana gelebilir.

  • Karın içerisindeki aort damarı bölümlerinde olan anevrizmalara “ abdominal aort anevrizması”,

  • Göğüs kafesi içerisindeki aort damarı bölümlerinde olan anevrizmalara “torasik aort anevrizması”, ve

  • Hem göğüs kafesi, hem de karın içerisindeki aort bölümlerini içeren anevrizmalara ise “torakoabdominal aort anevrizması” denmektedir.


Kapalı yöntemle tedavi edilen bir aort anevrizması

Aort anevrizmasının belirtileri nelerdir?


Torasik aort anevrizması belirtileri; çene, boyun, sırtın üst kısmı veya göğüste ağrı, öksürük, ses kısıklığı, nefes almada zorlanma

Abdominal aort anevrizması belirtileri; hekiminiz tarafından karında hissedilen kalp atımıyla beraber ele gelen veya hassasiyet gösteren kitle veya pozisyon değiştirmek ve ilaçlarla geçmeyen sırt, karın veya kasıkta ağrı

Anevrizmaların erken tanı alması, hastalığın kontrol altına alınması ve patlama / yırtılma riskinin en aza indirilmesi açısından oldukça önemlidir. Bu tür semptomlarınızın bulunması durumunda öncelikli olarak hekiminize danışınız.









252 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page